Tentoonstelling Yes! Kinderopvang en De Blije Borgh

De locatie Gerard Alewijnsstraat van Yes! Kinderopvang zit in het gebouw van zorgorganisatie De Blije Borgh. In de afgelopen weken zijn er vier workshops georganiseerd voor de bewoners van De Blije Borgh en kinderen van Yes!Kinderopvang. De workshops werden begeleid door het KunsThuis om de onderlinge verbinding tussen jongeren en ouderen tot stand te brengen. Dit komt voort uit de subsidie die het Ondernemersfonds Ambacht daarvoor ter beschikking stelt. Yes! Kinderopvang en De Blije Borgh zijn erg enthousiast over deze samenwerking.

Tentoonstelling
De kinderen van het kinderdagverblijf en de BSO hebben samen met de bewoners mooie kunstwerken gemaakt tijdens de workshops, dit onderbegeleiding van KunsThuis. Zij zetten zich in voor het creëren van verbinding via verschillende vormen van kunst. Op dinsdag 21 november was er de tentoonstelling om alle mooie kunstwerken te presenteren. Er was een grote opkomst! Bewoners, kinderen en pedagogisch medewerkers van de opvang, ouders, enkele opa’s en oma’s kwamen langs om de mooie kunstwerken te bekijken. Ook wethouder Jauharina Oelfke – ten Seldam (o.a. verantwoordelijk voor Kunst en Cultuur) was aanwezig en genoot zichtbaar van alle kunstwerken en de verbinding tussen de bewoners en de kinderen.

Verbinding tussen kinderen en ouderen
Het thema van deze tentoonstelling was ‘Verbinding’. Dit initiatief is ontstaan omdat zowel Yes! Kinderopvang als De Blije Borgh het belangrijk vinden dat ouderen en kinderen met elkaar in contact kunnen komen. Dit heeft op beiden een positief effect. Als mensen, jong en oud, elkaar ontmoeten zorgt dit voor meer begrip voor elkaar en naast het voorkomen van eenzaamheid, brengt het vooral gezelligheid en interactie.

Deze verbinding is in meerdere kunstvormen tot uiting gebracht: door te schilderen, met vilt en brooddeeg en verf. De kinderen en de ouderen hebben samengewerkt aan vier verschillende kunstwerken. De ouderen genoten zichtbaar van het samenzijn met de kinderen en ook de kinderen reageerden enthousiast op de activiteiten en het contact met de ouderen.

Locatiemanager Christianne legt uit: ‘Dit kunstproject staat niet op zichzelf. We zoeken vaker de verbinding tussen de peuters en de bewoners; we bezoeken de afdelingen op verschillende momenten in het jaar op wisselende dagen zodat iedereen de kans heeft om elkaar te ontmoeten. Dit is soms tijdens samen fruit eten, andere keren zingen we samen of maken muziek, knutselen of bakken iets met elkaar. Deze momenten worden door alle betrokkenen enorm gewaardeerd.’

Bron: Artikel Weekblad De Brug 29 november 2023